Tinerii și educația STEM

es0Tendința societății în care trăim astăzi este de a exclude femeile din domeniile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Încă din primul an de școală, copiii capătă simțul identității de gen și tot mai des dezvoltă prejudecăți, asociind băieții cu matematica. Într-un mod dur și inconștient, jucăriile încurajează stereotipurile de gen, influențând băieții să se joace pe teme ca ingineria și construcțiile. Chiar și hainele copiilor sugerează că fetele nu sunt foarte bune la matematică.

Dar lucrurile nu stau chiar așa cum le înfățișează societatea, iar noi putem dovedi că și fetele pot obține rezultate remarcabile în ariile STEM. În acest sens, ca o continuare a ideilor prezentate în cadrul concursului de informatică pentru fete, noi am organizat un workshop pe tema educației STEM pentru tineri, la care fete inteligente și frumoase, atât din România, cât și din Republica Moldova, au discutat (împreună cu băieții) despre Applnventor, Scratch sau programarea Visual Studio.

edusoft_galben
Workshop-ul a fost organizat de EduSoft cu suportul Centrului Benefica, între 20 și 24 iunie, 2015. Printre invitați s-au numărat și 3 dintre cele 4 fete din Stefănești, care au câștigat premiul întâi la concursul de aplicații mobile Technovation Challenge, care a avut loc în anul 2014 la San Francisco: Maria Toma, Tatiana Moraru și Mihaela Bîrca. (Corina Hariton era cu părinții ei, sărbătorind împreună cea de-a 14-a sa aniversare).

La eveniment au mai fost prezente și doamna profesoară Galina Botezatu împreună cu eleva dumneai, Olga Uțica, din Puhoi, Ialoveni (Republica Moldova).

Voluntarii, Simona-Elena Prutianu, Robert Spătaru și Ștefan Ionescu, au împărtășit din experiența lor în programare, în timp ce Sorina Zdrăguş, Cătălina Răilean, Maria-Diana Elisei, George Teodorescu și Mihail Budurin s-au ocupat de oaspeții din Moldova și s-au asigurat ca aceștia să se simtă în largul lor.

Programul workshop-ului a fost diversificat, incluzând atât discuții despre educația STEM sau concursuri de informatică, cât și vizite în cadrul unor companii IT din Bacău sau excursii la Iași, Târgu Neamț, Brașov, Sinaia sau Bran.

Puteți vedea AICI ce a scris presa despre evenimentul organizat de noi.

Imagini de la evenimentul ”Tinerii și educația STEM”, 20-24 iunie, 2015, Bacău, România (inclusiv excursiile organizate la Iaşi şi în zona Braşov).