Concursul de limba franceză pentru perechi

Concursul de limba franceză pentru perechi <<Parler et faire des affaires en paires>>

februarie – martie 2015

Monolingvismul este analfabetismul secolului al XXI-lea. Contextul social actual impune cunoaşterea de limbi străine, cu cât mai multe, cu atât mai bine. În şcolile din România, studiul limbilor străine capătă o amploare din ce în ce mai mare, dar interesul faţă de studiul limbii franceze scade pe zi ce trece, deoarece există o presiune din partea societăţii pentru studiul limbii germane sau al limbii spaniole, pe lângă limba engleza.

De asemenea, interesul pentru concursurile din domeniul umanist în general, respectiv olimpiadele şi concursurile de limba franceză, în special, este mult mai mic in cazul băieţilor comparativ cu cel al fetelor. De exemplu, in lista cu rezultatele finale la olimpiada nationala de limba franceza, la clasele XI-XII, apar 6 baieti, pe langa 100 fete.

Pe de alta parte, limba franceza este foarte importanta pentru mediul cultural dar si de afaceri european, fiind una din limbile de lucru oficiale din institutiile europene. Limba franceza este nu doar o limba latina asemanatoare limbii romane, deci mult mai usor de studiat decat germana (de exemplu), dar limba franceza a avut de-a lungul a secole intregi o influenta covarsitoare asupra celorlalte limbi europene, inclusiv engleza si germana.

În clasamentul numărului de vorbitori ai diferitelor limbi, franceza este pe locul al VI-lea în lume și pe locul al II-lea în Europa. Franceza este limbă oficială în 29 de țări, ocupând în această privință locul al II-lea după limba engleză. Ca limbă străină, franceza este, după engleză, limba învățată de cele mai multe persoane (120 de milioane), în majoritatea țărilor, iar in Romania numarul de cadre didactice de limba franceza este mult mai mare decat al celor de limba germana sau spaniola.

Statistici arata ca 5% din spațiul Internetului este ocupat de limba franceză, fiind pe locul 6-8 printre limbile cele mai folosite. Exista schimburi comerciale de peste 5 miliarde de euro intre Romania si Franta, care este al treilea partener al Romaniei. Franta reprezinta unul dintre cei mai vechi prieteni ai tarii noastre, iar Romania face parte din spatiul francofon. In Romania, sunt inregistrate peste 6500 societati cu capital francez, cu investitii totale de peste 2500 miliarde de euro. Franta investeste cel mai mult in telecomunicatii, banci-asigurari, comert, industria auto, aviatie, alimentare cu apa, gaze, industria farmaceutica, constructii civile, industria alimentara, hoteluri sau constructii. Plecand de la importanta limbii franceze pentru Romania, ca partener important al Frantei, dar si in contextul culturii si politicii UE, pe de o parte si de la scaderea interestului baietilor fata de studiul limbii franceze, concursul isi propune sa incurajeze studiul francezei de catre baieti. Baietii nu vor concura direct cu fetele, ci alaturi de ele, in echipe mixte de un baiat + o fata. Participantii vor putea folosi materiale de informare scrise sau webul, inclusiv Google Translate. Subiectele vor fi legate de limba franceza in afaceri.

Etapa 1: Testul de limba… engleză

Etapa 2: Socializare de Ziua Internațională a Francofoniei (20 martie 2015)

Etapa 3: Concursul propriu-zis (21 martie 2015)

 

Etapa 4: Premierea